جایگاه فن اوری اطلاعات در بیمارستانهای اینده در کشور امریکا
در اورژانس بيمارستان ال کامينو ( El Camino ) در کشور امریکا ، دکتر فيل استرانگ در حال معاينه زني هشتاد و يک ساله است که در منزلش زمين خورده است. دکتر به جاي آن که پرونده کاغذي بيمار دستش باشد ، يک کامپيوتر به همان اندازه همراه دارد. (کامپيوترهايي که به tablet pc معروف هستند.) دکتر استرانگ که تا به حال اين مريض را نديده است ، با استفاده از اين کامپيوتر به تاريخچه پزشکي و ليستي از داروهايي که در حال حاظر مصرف مي کند دسترسي پيدا مي کند. دکتر بر اساس اين اطلاعات دستور لازم را براي گرفتن مجموعه ايي از آزمايش ها ، شامل عکسبرداري قفسه سينه را مي دهد . همه بدون آن که يک کاغذ را لمس کرده باشد . وي مي گويد که دوست دارد زودتر از پرونده هاي کاغذي خلاص شود . به نظر مي رسد که اين نوع پرونده هاي پزشکي زماني که ايرادات کوچک باقيمانده در سيستم فعلي هم برطرف شود را فقط بتوان در موزه ها يافت . در حالي که استرانگ هنوز به تخت اين بيمار نرسيده است ، يک تکنسين در حال برپا کردن مقدمات گرفتن عکس از سينه بيمار است ، در حالي که از زمان دستور پزشک براي اين عکسبرداري تنها چهار دقيقه گذشته است.
بخشي از وظيفه استرانگ ، امتحان کردن ابزارآلات جديدي است که براي پزشکان در بيمارستان ال کامينو در نظر گرفته شده است. سيستم شبکه اين بيمارستان 426 تختخوابي کاملاً بي سيم است ، و به زودي "بي کاغذ" هم خواهد شد. مرحله بعدي هم حذف فيلم هاي راديولوژي خواهد بود. دکترها و پرستاران در اين بيمارستان، از وسيله ايي که توسط صدا فعال مي شود و دور گردنشان مي اندازند، براي ارتباط با يکديگر استفاده مي کنند. و همچنین کلیهء درها و کمدها توسط سيستم حساس به اثر انگشت باز مي شود. اين بيمارستان در نوع خود جزو اولين ها است ، 23 سال پيش با کمک شرکت لاکهيد ، شبکه کامپيوتري براي سفارش دارو تعبيه کرد. اين بيمارستان اولين بيمارستاني در جهان بود که چنين سيستمي را پياده مي کرد. از آن زمان اين بيمارستان همگام با فن آوري اطلاعات پيش آمده است ، به صورتي که در سال 2003 توسط مجله انجمن بيمارستان هاي آمريکا به عنوان يکي از بيمارستان هايي که بيشترين استفاده را از فن آوري اطلاعات مي کنند شناخته شده است.
اگرچه با توجه به پيشرفت هاي که صورت گرفته است ، ابزارآلات زيادي براي صنعت بهداشت و درمان توليد شده است، ولي اين صنعت در استفاده عملي از اين ابزارآلات عقب مانده است. گزارشي که در تابستان امسال منتشر شد نشان مي دهد که در سال 2001 کمتر از ده درصد از بيمارستان هاي آمريکا از سيستم کامپيوتري براي ثبت مشخصات بيماران استفاده مي کردند ، و کمتر از پنج درصد آنها سيستم مکانيزه ايي براي سفارش دارو داشته اند. و اگرچه بر اساس اين گزارش، صنعت درمان آمريکا بيشتر از بيست میليارد دلار براي فن آوري اطلاعات هزينه کرده است ، بيشتر آن صرف بهبود سيستم ارائه صورت هزينه و امور مالي شده است. این در حالی است که تنها کمتر از يک سوم آن صرف سيستم هاي باليني بيماستان شده است. به گفته يک کارشناس ، بخشي از علت اين که چرا اين صنعت در استفاده از فن آوري هاي اطلاعاتي باليني کند بوده است، به طبيعت تکه تکه صنعت بهداشت و درمان بر مي گردد . مطب پزشکان با بيمارستان ها، داروخانه ها و بيمه هاي درماني در تعامل هستند ، و هر يک از اينها از سيستم جداگانه ايي براي انجام امور خود بهره مي گيرند. ضمن اين که اين صنعت هميشه وابستگي زيادي به فرم هاي کاغدي، امضاء و فايل هاي حجيم داشته است . اين کارشناس اضافه مي کند که اين صنعت هميشه با مشکلات مالي روبه رو است. ولي به نظر مي رسد همه در حال رسيدن به اين جمع بندي هستند که براي بقا، مجبور به استفاده از تکنولوژي هستند. بقا به معناي ارائه سرويس مناسب و قدرت رقابت .
بر اساس گزارش ديگري در حالي که صنايع ديگر، به طور متوسط 9/3% از درآمد خود را در فن آوري اطلاعات سرمايه گذاري کردند، صنايع درماني 5/2% از درآمد خود را به اين امر اختصاص دادند . ولي به نظر مي رسد که اين اختلاف در حال کاهش است ، بر اين اساس در سال 2003 ميزان سرمايه گذاري صنايع درماني 93/3% درآمدشان بوده ، در مقايسه با 04/4% که صنايع ديگر سرمايه گذاري کرده اند. بر اين اساس در آمريکا، صنايع درماني دومين رشد را در زمينه فن آوري اطلاعات داشته اند . اولين صنعت ، بخش دولتي بوده است.
مدير مرکز فن آوري درماني سانفرانسيکو مي گويد که بيمارستان ها در سطح آمريکا براي توليد نتايج درماني بيماران به صورت ديجيتالي تحت فشار هستند. چنين کاري مستلزم تجهيز به سيستم هاي فن آوري اطلاعات پيشرفته ايي است . وي پيش بيني مي کند که ظرف دو سال آينده دولت فدرال استانداردهاي جديدي براي ارائه خدمات درماني تعيين مي کند که باعث مي شود که اين روند سرعت بگيرد . ضمن آن که وزارت بهداشت آمريکا پيشنهاد کرده است که نيمي از پولي که از جريمه پرونده هاي کلاه برداري پزشکي دريافت مي کند به گسترش فن آوري اطلاعات در بيمارستان ها اختصاص يابد.
در منطقه سانفرانسيسکو، با توجه به آن که مقررات مقاوم سازي ضد زلزله جديدي اجباري شده است، بسياري از بيمارستان ها از اين فرصت براي بهينه سازي سيستم هاي فن آوري اطلاعات خود نيز استفاده مي کنند. CHW که يک شبکه ملي بیمارستانی با 41 بيمارستان در سر تاسر آمريکا میباشد ، اعلام کرده است که امسال 137 مليون دلار هزينه فن آوري اطلاعات مي کند و پيش بيني کرده است که با اين هزينه، سيستم تقريباً بدون کاغذي را پياده کنند. يک شبکه بيمارستاني ديگر به نام ساتر که سه سال پشت سر هم به عنوان يکي از مجموعه بيمارستان هاي پيشرو در اين زمينه انتخاب شده است و دفتر مرکزي آن در ساکريمانتو است نيز در سال 2002، 50 مليون دلار در زمينه فن آوري اطلاعات هزينه کرده است و اعلام کرده است که براي 26 بيمارستان خود ظرف ده سال آينده 2/1 مليارد دلار در اين زمينه سرمايه گذاري خواهد کرد. براي مثال در اين مجموعه بيمارستاني هر دارويي که تجويز شود ، بارکدي خواهد داشت که با بارکد موجود روي دستبند مريض مطابقت خواهد داشت. اين کار احتمال اشتباه را به صفر مي رساند. يک شبکه بيمارستاني ديگر به نام کيسر که در اوکلند مستقر است نيز اعلام کرده است که ظرف سه سال آينده سه میليارد دلار در اين زمينه سرمايه گذاري مي کند ؛ مشخصاً استفاده از سيستم پرونده الکترونيکي .
اين سيستم که قرار بود تا سال 2006 تکميل شود ، شامل نسخه نويسي الکترونيکي و عکسبرداري راديولوژي ديجيتالي مي شود. مجموعه ايي از نشانه ها وجود دارند که نشان مي دهند که سيستم هاي فن آوري اطلاعات، هم در پول صرفه جويي مي کنند و هم اشتباهات را کمتر مي کنند و هم کيفيت را بالاتر مي برند. مديران در بيمارستان ال کامينو مي گويند که از زماني که سيستم جديد سفارش دارو را ارتقاء داده اند ، تعداد دفعاتي که يک داروساز براي تصحيح اشتباه دخالت کرده است بين سال هاي 2002 و 2003 چهار برابر کاهش داشته است.اين بيمارستان تخمين مي زند که سيستم جديد، حدود 420 هزار دلار در هزينه هاي دارويي بيمارستان صرفه جويي مي کند. اين بهينه سازي سيستم تنها نزديک به 400 هزار دلار هزينه برداشته است ، توسط بارکد، سيستم کامپوتري را با سيستم توزيع پيوند مي زند. در اين سيستم، به محض آن که دارو يا لوازم مصرفي از حد مشخصي کمتر شود، سيستم توزيع را در جريان مي گذارد، تا نسبت به تکميل آن اقدام کند. مدير عامل ال کامينو مي گويد که ما مي خواهيم توسط اين فن آوري بيمارستان را ، ايمن تر و همراه با نتايج پزشکي بهتر اداره کنيم .
اين بيمارستان حدود 5% يعني 12 مليون دلار از درآمد سالانه خود را صرف فن آوري اطلاعات مي کند – رقمي که نزديک به دو برابر هزينه ايي است که ساير بيمارستان ها مي کنند . قرار است با توجه به استانداردهاي ضد زلزله جديد ايالتي بخش عمده اين مجموعه بيمارستاني 47 ساله تخريب و به جاي آن مجموعه جديدي ساخته شود که مديرعامل آن اميدوار است "بيمارستان هوشمند" دره سيليکون باشد . در اين بيمارستان جديد ، کنار هر تخت يک کامپیوتر خواهد بود که بيماران توسط آن مي توانند به پرونده خود و نتايج آزمايش ها و صد البته به اينترنت دسترسي داشته باشند.مدير کامپيوتر اين بيمارستان تاکيد مي کند که ما فرهنگ فن آوري اطلاعات را در اين بيمارستان نهادينه کرده ايم و بر اساس آن همه چيز را گسترش مي دهيم.
(گزارش سانفرانسيسکو کرانيکل از بيمارستان هاي آينده)